Verschillende type campers

Als je op zoek bent naar een camper vliegen er verschillende termen rond je oren: integraal, alkoof, half-integraal, buscamper. Deze staat voor verschillende type campers, maar wat betekent dit allemaal? Iemand die voor het eerst op zoek gaat naar een camper kan tussen al deze termen door de bomen het bos niet meer zien. Heel begrijpelijk!

Daarom is het handig om te weten welke soorten campers er op de markt zijn en welke termen je hierover tegen kunt komen. Om u verder op weg te helpen beschrijven we in dit artikel welke typen campers er te onderscheiden zijn en hoe u de verschillende typen kunt herkennen. Dat maakt uw zoektocht naar de ideale camper al een stuk makkelijker!

Type buscamper

Als eerste de buscamper. De buscampers hebben het uiterlijk en formaat van een reguliere bestelbus. Hieraan zijn ze makkelijk te herkennen. Modellen van dit type variëren qua formaat vaan tussen de 5 en 6,5 meter. Gewoonlijk zijn de buscampers ook wat smaller dan andere type campers.

Doordat de buscampers van een compacter formaat zijn, zijn ze ook wendbaarder. Dit is ideaal als u van plan bent om met de camper een stad in te gaan of juist smalle bergweggetjes op te zoeken. Wel dient u er rekening mee te houden dat de buscampers vaak twee slaapplaatsen heeft en niet altijd geschikt zijn voor een vakantie met het hele gezin.

Buscamper kopen

Type half integraal campers

Het populairste campertype in Nederland: de half integraal, ook vaak semi integraal genoemd. Dit campertype is herkenbaar aan de opbouw op een bestaand chassis, met originele cabine. Vaak is dit een cabine en chassis van Fiat of Mercedes-Benz.

Half integraal modellen zijn verkrijgbaar in vele formaten, doorgaans variërend tussen de 5 en 8 meter. Ook in breedte kunnen modellen van elkaar verschillen, maar de opbouw is vrijwel altijd breder dan de cabine.

Onder de half integraal camper vindt u een ruim aanbod aan verschillende indelingen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende type bedden en verschillende plaatsingen van bijvoorbeeld keuken en badkamer/toiletruimte. Omdat er zoveel verschillende modellen bestaan zijn half integraal campers doorgaans geschikt voor twee tot vijf personen. Dit is afhankelijk van het aantal mogelijke slaapplaatsen én het aantal zitplaatsen met gordel.

Type campers, Halfintegraal camper kopen, semi-integraal camper kopen

Type integraal camper

Als derde optie is er ook een integraal camper, of volintegraal zoals het ook vaak genoemd wordt. De integraal camper heeft een aantal overeenkomsten met de half integraal camper: dit type campers wordt gebouwd op een bestaand chassis van bijvoorbeeld Fiat of Mercedes. Een belangrijk verschil is dat de integraal campers geen originele cabine hebben.

De cabine én het woongedeelte maken beide deel uit van de opbouw en vormen één geheel. De cabine is dan ook even breed als het woongedeelte. Dit zorgt automatisch voor een ruimere cabine, maar ander voordelen zijn bijvoorbeeld een grote panorama voorruit en het ontbreken van opstapjes in de camper.

Net als bij de half integraal campers zijn er bijna ontelbaar veel verschillende indelingen mogelijk. Integraal campers kunnen qua formaat wel groter zijn, tot over de 9 meter. Omdat ze ook kunnen beschikken over meerdere slaapplaatsen zijn integraal campers zowel geschikt voor stellen als voor complete gezinnen. Wel dient er rekening mee gehouden te worden dat integraal campers sneller over de grens van 3.500 kg heen gaan en u een C-rijbewijs nodig heeft. Let dus altijd goed op het maximaal toegestane gewicht van een camper als u geen C-rijbewijs heeft.

Type campers, Integraal camper kopen

Type campers alkoof

Een makkelijk herkenbaar camper type is de alkoof. De term alkoof duidt op de hoge kap boven de cabine. Deze bevat een tweepersoonsbed waardoor de slaapplaatsen geen ruimte innemen in het woongedeelte.

Dit type camper is echter steeds minder vaak te vinden in het straatbeeld. De hoge kap zorgt namelijk ook voor meer luchtweerstand en door het formaat zijn ze minder wendbaar. Een voordeel is wel dat alkoof campers vaak meerdere slaapplaatsen bieden en geschikt zijn als familiecamper.

Alkoof camper