Camper kiezen tips

20181130 Roosendaal: Mobildrome in Roosendaal. (Foto Jeroen Jumelet)

Op een dag weet u het: ik ga een camper kopen! Maar wat is dé ideale camper voor mij? Wanneer u voor het eerst een camper koopt is deze vraag nog verraderlijk lastig te beantwoorden. Het aanbod is groot en u kunt zomaar verdwaald raken tussen alle mogelijkheden, zoals type campers, indelingen, merken, etc. Lees hieronder onze tips voor het kiezen van uw (volgende) camper.

Oriënteren

Wanneer u echt blanco de oriëntatie ingaat moet u goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden. Wilt u verschillende opties bekijken én deskundig advies ontvangen? Dan is een beurs een mooi startpunt voor uw oriëntatie. Hier kunt u namelijk kennismaken met vrijwel alle type campers, in alle soorten en maten. In Nederland is de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht de grootste en belangrijkste beurs waar u terecht kunt voor campers. Deze beurs vindt elk jaar medio oktober plaats. Daarnaast ik ook de grootste beurs van Europa goed bereikbaar vanuit Nederland. Elk jaar eind augustus vindt namelijk de Caravan Salon plaats in Düsseldorf. Dit is de meest complete kampeerbeurs in Europa, waar veel nieuwigheden voor het eerst worden gepresenteerd.

Waar moet ik aan denken bij het kiezen van een camper?

Uiteraard is het kiezen van een camper een persoonlijk proces. Welke beslissingen u neemt zijn volledig afhankelijk van uw eigen voorkeuren en smaak. Dit is altijd van belang, ongeacht of u op zoek bent naar een nieuwe of een gebruikte camper. Belangrijk is het daarom om voor uzelf een lijstje te maken met daarop de volgende zaken:

1. Hoeveel zit- en slaapplaatsen heb ik nodig?
Dit is een van de belangrijkste criteria die u als eerste in beeld moet hebben. Dit is namelijk heel bepalend voor de indeling van de camper. Wanneer u alleen op vakantie gaat met uw partner dan kunt u vaak de campers met meer dan twee zit- en/of slaapplaatsen al uitsluiten. Behalve het aantal slaapplaatsen is het ook van belang om te weten wat voor slaapplaatsen u wilt. Heeft u liever twee enkele bedden, een queensbed (vrijstaand tweepersoonsbed), Frans bed (tweepersoonsbed in een hoek) of een tweepersoons hefbed?

2. Welk type camper spreekt mij aan? 

Campers zijn er in vele soorten en maten. In grote lijnen spreken we over vier campertypen, met elk hun eigen voordelen en kenmerken. Hieronder sommen we op welke campertypen er zijn en hoe u ze kunt herkennen en hoe u makkelijker de ideale camper kunt kiezen.

  • Buscamper: kleinste model, gebouwd op basis van een bestelbus. Buscampers zijn vaak compacter en wendbaarder en daardoor uitermate geschikt om mee in een stad te rijden.
  • Alkoofcamper: groter formaat, vaak geschikt voor meerdere personen. Alkoofcampers zijn herkenbaar aan de hoge kap boven cabine, met daarin een tweepersoonsbed. Door de meerdere slaapplaatsen zeer geschikt als familiecamper.
  • Half-integraal camper: Populairste modeltype in Nederland, waarbij camper wordt opgebouwd op een chassis met originele cabine. Door verschillende type bedden, sanitair, keukens en zitgroepen kennen half-integraal campers ontelbaar veel mogelijke indelingen.
  • Integraal camper: Ook opgebouwd op een bestaand chassis, maar hierbij maakt ook de cabine deel uit van de opbouw. Kenmerkend voor dit type camper is het grote panorama raam voor optimaal zicht op de weg.

Klik hier voor een uitgebreider artikel over de verschillende type campers.

3. Wanneer en hoe ga ik de camper gebruiken?

Deze vraag is echt belangrijker dan de meeste mensen denken. Een camper is een camper, toch? Nee, zo simpel is het niet. U moet goed nadenken wat u precies wilt doen met de camper. Bent u van plan de camper het hele jaar te gebruiken of alleen een paar weken in de zomer? Niet alle campers zijn namelijk geschikt voor gebruik in winterse omstandigheden.

4. Wat wil ik in de camper qua sanitair?
Dit criterium is vaak afhankelijk van de mate van luxe die u wilt of nodig hebt. Het sanitair in een camper kan variëren van enkel een wasbak tot een complete badkamer mat aparte douche en toilet. Zeker wanneer u niet van plan bent om naar een camping te gaan, met sanitair gebouwen, is het verstandig om te kijken naar campers met uitgebreidere sanitaire voorzieningen.

5. Hoe moet de keuken eruit zien?
Net als bij de keuzes voor het sanitair is het bij de keuken belangrijk om uw voorkeuren te combineren met de noodzakelijke eisen. Belangrijke dingen om rekening mee te houden zijn het aantal gaspitten en de kastruimte rondom te keuken.

6. Hoeveel kast- en bagageruimte heb ik nodig?
Elk mens neemt een andere hoeveelheid spullen mee op vakantie. Hoeveel u ook meeneemt, u zult voor die hoeveelheid voldoende opberg- en bagageruimte nodig hebben. Wat hierin ook van groot belang is is het maximaal toelaatbare gewicht van de camper, elk deel bagage is extra gewicht in de camper. Zorg ervoor dat u dat goed in beeld krijgt bij de oriëntatie.

7. Welke accessoires wil ik op de camper?
Met de accessoires voegt u over het algemeen luxe toe aan uw camper. Hierbij is uw persoonlijke voorkeur doorslaggevend. De mogelijkheden aan accessoires zijn bijna ontelbaar. Denk bij voorbeeld aan luifels, satellietschotels, zonnepanelen, achteruitrij camera’s, fietsendragers, etc., etc., etc. Houdt hierbij ook rekening met het gewicht van de camper.

8. Wat is de maximale afmeting die ik wil?
Dit is vaak een lastige vraag om te beantwoorden. Dit is namelijk deels gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Ook van belang is om te kijken waar u heen wilt met uw camper. Hoe groot zijn camperplaatsen op de campings waar u heen wilt? Moet u langs tolwegen of op een veerboot met uw camper? Dan kan de lengte van de camper bepalend zijn voor de kosten die u moet maken.

9. Wat voor rijbewijs heb ik? 

Ook heel belangrijk bij de keuze voor een camper is het soort rijbewijs dat u heeft. Dit is namelijk van belang voor het maximale gewicht van het voertuig. Heeft u een B rijbewijs, dan mag u rijden met campers met een maximaal gewicht tot 3500 kg. Voor campers met een maximaal gewicht van meer van 3500 kg heeft u een C rijbewijs nodig.

Ik kan wel een camper kiezen, maar heb toch nog twijfels…

Dit komt uiteraard meer dan eens voor. Vaak gaat dit gepaard met de vraag: Wat als een camper toch niet bevalt zoals ik dacht? In de eerste plaats zou dit erg zuur zijn en vooral zonde van alle tijd en geld die u erin hebt gestoken. Om te voorkomen dat u in deze situatie terecht komt is het verstandig om eerst een camper te huren voordat u er een koopt. Door vooraf een aantal weken een camper te proberen heeft u al enige ervaring en een beeld van wat een vakantie met de camper inhoudt. Bovendien kan dit u ook helpen om meer inzicht te krijgen in opties die u graag wilt op uw eigen camper of opties die u juist niet wilt. Het kiezen van de juiste camper wordt zo een stuk makkelijker!